Jak na imunitu dětí

JAK NA IMUNITU DĚTÍ

Základem imunity u dětí je pestrá strava, v tomto období chřipkových epidemií a v zimním období je třeba zvýšit v dětské stravě podíl čerstvé zeleniny a ovoce. Nejvhodnější jsou zelené fazolky, mrkev, pomeranče a jahody. Ty obsahují tzv. fytonutrienty, které v těle pomáhají chránit před útokem virů a posilují tak imunitní systém. Vaše dítě by denně mělo sníst PĚT PORCÍ ovoce a zeleniny. (Porce je asi dvě polévkové lžíce pro batolata a jeden šálek pro starší děti.) Zařaďte do dětského jídelníčku také potraviny bohaté na minerály. A to hlavně ZINEK a SELEN, které se významně podílejí na správné funkci celé řady orgánů a posilují dětskou imunitu. Selen najdete např. v brokolici, česneku, rajčatech, cibuli, tuňáku, játrech a ledvinách, dále v mořských plodech, obilných klíčcích, otrubách a hnědé rýži. Přírodní zinek se nachází především v dýňových semínkách, vejcích, obilných klíčkách, hořčici, netučném sušeném mléce, pivovarských kvasnicích, mase, játrech a ústřicích.
Cenné jsou také přírodní rostlinné oleje – olivový, lněný, dýňový a mandlový.

CVIČTE S DĚTMI. Pokud chcete mít aktivní dítě, BUĎTE MU DOBRÝM PŘÍKLADEM. Kdo je fit, je odolný vůči nachlazení a chřipce. Imunitu u dětí podporujte zábavnou rodinnou aktivitou, například jízdou na kole, pěší turistikou, během, in-line bruslením, či badmintonem.

V neposlední řadě dbejte na hygienu: důsledně dbejte na dodržování hygienických návyků u Vašich dětí. Ujistěte se, že si často myjí ruce, hlavně před a po jídle, při příchodu domů a po hraní si se zvířaty. Zní to jednoduše, skoro až banálně, ale pokud budete důslední, velmi snížíte zatížení dětského imunitního systému.

Pro posílení imunity u dětí je velmi důležitý také kvalitní a dlouhý spánek.